Midden in de Irisbuurt, aan de Adolf van Cortenbachstraat, stond vanaf 1945 de enige nog levende ‘bevrijdingsboom’  van Eindhoven.  Geplant in september 1945, een jaar na de bevrijding van Eindhoven, kreeg de lindeboom in 2016 hernieuwde levenskansen dankzij de bouw van een prachtige boomvlonder. De hele buurt werkte mee aan de geldinzameling voor de vlonder en heel veel vakkundige handen van buurtklussers bouwden hem.

De lindeboom kreeg na de bouw van de boomvlonder een centrale rol in het sociale leven in de Irisbuurt. Vooral in de zomer waren er regelmatig laagdrempelige activiteiten als spontane buurtetentjes, filmmavonden of tweedehands marktjes.

Maar een heftige storm maakte op 4 juni 2019 een einde aan al die pret. De lindeboom bleek niet bestand tegen de rukwinden die met de kracht van een orkaan langsraasden. De boom viel om en liet de Irisbuurt in diepe rouw achter.

Maar dat duurde niet lang. De hele buurt stond achter een kort daarop genomen besluit om op dezelfde plaats een nieuwe lindeboom te planten. Dat gebeurde opnieuw op 18 september, in aanwezigheid van heel veel buurtbewoners en van de inmiddels hoogbejaarde kinderen van de eerste planters. Die kregen bij het dichtgooien van het plantgat hulp van huidige kinderen in de Irisbuurt.

Een gedicht van buurtdichter Toon ging tegelijk met de boom het plantgat in.

Sindsdien is de lindeboom met zijn prachtige vlonder weer een verzamelplaats voor uiteenlopende spontane buurtactiviteiten.

Iedere Irisbuurter mag de boomvlonder zonder afspraak gebruiken voor activiteiten die openbaar zijn voor de hele buurt.