Buurthuis De Blokhut is niet alleen het kloppende hart van de Irisbuurt: het is ook onze grootste trots. Er zijn maar weinig buurten in Eindhoven die nog een eigen buurthuis hebben. Wij wel! Dankzij heel veel enthousiaste vrijwilligers bruist het en is er van alles te doen.  

De Blokhut ligt op een unieke locatie in het groen, grenzend aan de speeltuin. Het beheer is in handen van een stichting.  De buurt organiseert zelf allerlei activiteiten zoals  kinderactiviteiten op woensdagmiddag, een pubquiz, Koningsdag, Halloween en het buurteten. Maar er worden ook yogalessen gegeven en ook het buurtkoor en het kinderkoor maken gebruik van de Blokhut.

Eenmaal per jaar, op de vrijdag voorafgaand aan de zomervakantie, mogen kinderen uit de buurt kamperen op het grasveld voor De Blokhut. Voorwaarde is dat tenminste een ouder hen begeleidt.

Het Speelbos

Pal naast De Blokhut ligt het Speelbos, een paradijsje voor de kleintjes vol met speeltoestellen. Kinderen kunnen hier veilig en naar hartelust spelen.  Het Speelbos is verboden voor loslopende honden.

Aangrenzend is er voor de wat oudere kinderen een omheind en geasfalteerd voetbalveldje. Tussen het voetbalveld en de Cortenbachstraat onderhoudt de gemeente een bescheiden hondentoilet.

De buurtmoestuin

De Iristuin bij De Blokhut is ontstaan toen een groepje actieve buurtbewoners ‘iets’ wilde doen met de saaie tuin rondom de Blokhut. Een verlepte strook langs het hek kreeg in dat najaar een fikse laag ‘mulch’ – dikke karton bedekt met houtsnippers en mest. Dat zorgde voor een voedzame bodem waar in het eerstvolgende voorjaar wat aarzelend een moestuin op gang kwam.

Inmiddels wordt er van alles gekweekt, van kruiden en kolen tot aardbeien en tomaten. Alles tiereliert er vrolijk op los. De pizzabakkers die op vrijdagen de buurt laten smullen van overheerlijke houtgestookte pizza’s maken vaak dankbaar gebruik van de oogst uit de moestuin.

Onze pizzabakkers Sabien en Stephan 

Tegelijk ontstond aan de randen van het grasveld voor de Blokhut na jaren van intensief tuinieren een bonte zee van kleurige bloemen en planten.  Ze vrolijken het hekwerk op en geven de Blokhut ook vanaf de paden rondom een fris aanzien.

 Buurtbewoners zijn van harte uitgenodigd om mee te werken of mee te oogsten in de tuin op momenten dat iemand van de vaste tuinploeg aanwezig is. De  vaste ’tuin’avond is donderdagavond.

In het seizoen worden er ook activiteiten rondom de moestuin georganiseerd zoals een middag vogelhuisjes maken of workshop groentetaarten bakken.

Momenteel bestaat de vaste tuinploeg uit Jonneke Reeser, Rene Bogaerts en Kees van Putten

Jonneke Reeser – Rene Bogaerts – Kees van Putten–

De vaste 'tuinploeg': Rene Bogaerts, Jonneke Reeser en Kees van Putten
De vaste ’tuinploeg’: Rene Bogaerts, Jonneke Reeser en Kees van Putten