Buurthuis De Blokhut is het kloppende hart van de Irisbuurt. Het is ook de trots van de Irisbuurt, overeind gehouden dankzij de inzet van veel enthousiaste vrijwilligers. Zij maken het mogelijk dat de Irisbuurt als een van de weinige wijken in Eindhoven nog een bruisend en levendig buurthuis heeft.

De Blokhut ligt op een unieke locatie in het groen, grenzend aan de speeltuin. Het beheer is in handen van een stichting.  De buurt organiseert zelf allerlei activiteiten zoals een wekelijkse inloop (Irisbuurten), kinderactiviteiten op woensdagmiddag, een pubquiz, Koningsdag, Sinterklaas en het buurteten. Maar ook het buurtkoor maakt gebruik van de Blokhut.

Eenmaal per jaar, op de vrijdag voorafgaand aan de zomervakantie, mogen kinderen uit de buurt kamperen op het grasveld voor De Blokhut. Voorwaarde is dat tenminste een ouder hen begeleidt.

De Blokhut is tegen betaling en volgens afspraak te huur voor een prive-evenement.

Het Speelbos

Pal naast De Blokhut ligt het Speelbos, een paradijsje voor de kleintjes vol met speeltoestellen. Kinderen kunnen hier veilig en naar hartelust spelen. Met Pasen mogen alle kinderen hier komen zoeken naar de paaseitjes die de paashaas verstopt heeft.

Aangrenzend is er voor de wat oudere kinderen een omheind voetbalveldje.

De buurtmoestuin

De Iristuin bij De Blokhut is ontstaan na een buurtinitiatief. Enkele actieve buurtbewoners hebben de bloemen- en moestuin aangelegd en zorgen ook voor het onderhoud. Buurtbewoners zijn van harte uitgenodigd om mee te werken of mee te oogsten op momenten dat iemand van de vaste tuinploeg aanwezig is.

De  vaste ’tuin’avond is donderdagavond.

In het seizoen worden er ook activiteiten rondom de moestuin georganiseerd zoals een middag vogelhuisjes maken of workshop groentetaarten bakken.

Op dit moment bestaat de vaste tuinploeg uit:

Jonneke Reeser – Rene Bogaerts – Stephan Pfundtner – Anja Ligtenberg